Illustratie

Print Gallery

opdrachtgever:

Universiteit Leiden

Project:

Uitwerking van de tegel van de lijntekening gemaakt door Hans Richter van de prent "de Prentengalerij" van M.C.Esher. Deze tegel ontstond na toepassing van een wiskundige berekening om de wiskundige structuur visueel te maken van deze prent. Ook het tekenen van meer elementen in het ontbrekende middenstuk van de oorspronkelijke prent van Escher. Dit fascinerende project is een initiatief van professor Hendrik Lenstra en Bart de Smit. Een uitgebreide uitleg over dit project is te vinden op de volgende website: escherdroste.math.leidenuniv.nl
Bekijk daar vooral ook de animatie!

Mijn bijdrage:

De tegel is twee maal uitgewerkt.

  • Eerste versie: uitwerking in grijswaardes van de schetsmatig getekende lijntekening tegel. Deze uitwerking werd geheel in potlood gemaakt.
  • Tweede versie: Een stuk gedetailleerdere uitwerking van de lijntekening tegel in grijswaardes. Meer detaillering was nodig zodat de tekening in willekeurige composities scherp uitgeprint kan worden op poster formaat. In deze versie heb ik ook meer elementen toegevoegd in het gedeelte van de tekening die ontbrak in het origineel. Hierbij heb ik elementen gebruikt van eerder werk van Escher, waaronder palmbomen en bootjes.
/files/9514/9449/8014/JH_Uni-Leiden_uitwrking.png

Links de schets gemaakt door Hans Richter toegepast op het wiskundige grid. Rechts mijn uitwerking in grijstinten.

/files/2814/9449/8779/JH_Uni-Leiden_nieuw-gedeelte.png

In de tweede, gedetaileerdere versie van de uitwerking heb ik op verzoek een aantal elementen toegevoegd die niet in de originele Esher print zitten aangezien dat gedeelte in het witte middenstuk zit van het origineel. Zo is er een palmboom toegevoegd, een mannetje die naar de haven kijkt, een mannetje die op de trap zit, twee extra trappen, een rotspartij en twee bootjes.